Du-Pol Külkereskedelmi Iroda

             
English (United Kingdom)Magyar

Események

<<  Október 2014  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.

Közösségen kívülre történő termékértékesítés (termékexport)

 
A 2004. május 1-jéig hatályos szabályok értelmében termékexportnak az a termékértékesítés minősült, ha az értékesítés közvetlen következményeként a terméket legkésőbb a teljesítés hónapját követő harmadik hónap utolsó napjáig a vámhatóság - végleges rendeltetéssel - külföldre kiléptetette.

 A teljesítés és a kiléptetés közötti határidőnek hat hónapról három hónapra történő lecsökkentését az áfa-törvény 2004. január 1-jétől hatályba lépő módosítása tartalmazta, és a csökkentett határidőt a 2003. december 31-ét követő teljesítések esetében kellett először alkalmazni.

A csatlakozás időpontjától csak az az értékesítés minősül Közösségen kívülre történő értékesítésnek, vagyis csak akkor történik vámhatósági kiléptetés, ha a termék harmadik országba kerül ki (Áfa-törvény 98. §.).

Harmadik ország területének minősül az áfa-törvény alkalmazásában az a terület, mely kívül esik az Európai Közösség területén.

Harmadik ország területének minősül továbbá a Német Szövetségi Köztársaság területén belül Helgoland szigete és Büsingen területe, a Spanyol Királyságon belül Ceuta, Melilla, az Olasz Köztársaságon belül Livigno, Campione d'Italia, és a Lugano-tó olaszországi vizei, az Egyesület Királyságon belül Gibraltár.

Amennyiben a felsorolt területekre történik értékesítés, vagy onnan beszerzés, azt közösségen kívülre történő termékértékesítésként (termékexportként), illetve termékimportként kell kezelni.

Ugyanakkor a Monacói Hercegséget az áfa-törvény alkalmazásában úgy kell kezelni, mintha a Francia Köztársaság területét, a Man-szigetet pedig mintha Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának területét képezné, vagyis az onnan, illetve az oda irányuló ügyleteket nem termékexportnak- termékimportnak, hanem Közösségen belüli ügyletnek kell tekinteni. Szintén nem minősül harmadik államnak a Egyesült Királyság ciprusi felségterületei, Akrotiri, illetve Dhekalia. [áfa-törvény 1. számú melléklete]

Termékexport esetében arra kell tekintettel lenni, hogy a termék a Közösség területét nem csak Magyarországon, hanem a Közösség másik tagállamán keresztül is elhagyhatja. Természetesen ez esetben is kell a kiléptető vámhatóság visszaigazolása, hogy a termék elhagyta a Közösség területét. A Közösségen kívülre történő termékértékesítés adólevonást biztosító adómentes adómértékkel adózik.

Az adómentesség feltétele, hogy a vámhatóság a teljesítés napját követő 90 napon belül léptesse ki az értékesítés közvetlen következményeként a terméket (Áfa-törvény 98.§ (2)). Nem minősül Közösségen kívülre történő termékértékesítésnek, így pozitív adómérték terheli, ha a termék a megrendelő adóköteles tevékenységi körén kívüli célt szolgáló közlekedési eszköz, így különösen sportrepülőgép, sporthajó alkatrésze vagy annak felszerelésére, üzemanyag ellátására szolgál. A Közösségen kívülre történő termékértékesítésről sem tüntetendő fel adat az összesítő nyilatkozatban, hiszen az csak a Közösségen belüli értékesítéseket tartalmazza.


Forrás: APEH

 

Hírek